Initiatieven

Initiatieven

Wereldwijd komen er steeds meer initiatieven om te werken aan oplossingen voor het plastic probleem, een fantastisch voorbeeld is de Ocean Cleanup van Boyan Slat, een Nederlandse jongen die zich vanaf zijn 16de serieus bezig heeft gehouden met het enorme probleem van de plastic soep in zee en mede dankzij crowdfunding zijn dromen waarmaakt:

Boyan en zijn team hebben onlangs het eerste actieve Cleanup Systeem naar de plastic soep in de Grote Oceaan gesleept waar het een jaar lang plastic gaat verzamelen. Het systeem bestaat uit grote drijvende buizen waar een scherm van geweven textiel aanhangt dat drie meter diep onder het wateroppervlak hangt. Hier wordt het plastic in opgevangen waarna het door schepen opgehaald wordt en aan land wordt gerecycled. Boyan verwacht dat binnen 5 jaar de helft van het afval dat zich in deze drijvende vuilnisbelt bevindt kan worden opgeruimd.

Updates zijn te vinden via: https://www.theoceancleanup.com/

Ik hoop van harte dat het hem lukt en dat er meer van dit soort systemen komen!

 

Een ander geweldig initiatief van Nederlandse bodem is The Great Bubble Barrier (ofwel de Grote Bellen Barrière). Door luchtbellen vanuit een buis op de bodem van een rivier, kanaal of gracht te blazen, wordt afval daar tegengehouden voordat het de zee ingaat. De oprichters van The Great Bubble Barrier, Francis Zoet, Anne Marieke Eveleens en Saskia Studer zochten naar een elegante manier om plastic tegen te houden in rivieren, waarbij een vrije doorgang van de continue scheepvaart in Nederland en vrij baan voor vismigratie een vereiste was.

Hun geweldige initiatief heeft in de praktijk al bewezen dat het werkt!
Meer informatie vind je via de site: thegreatbubblebarrier.com

 

Een ander fantastisch project is het SEABIN project. Het idee ontstond door het besef: waarom zijn er afvalbakken op land maar niet in zee? Pete Ceglinski en een paar surfvrienden ontwierpen de SeaBin, dit is een soort afvalbak met een pomp en en filter die water met afval aantrekt en gezuiverd terug de zee in pompt. Wereldwijd zijn er op dit moment 686 SeaBins in werking en tot nu hebben ze al meer dan 55.500 kg afval uit de zee gehaald. De SeaBin moet dagelijks worden geleegd. Eén SeaBin haalt bijna 4 kg afval per dag uit zee, dus potentieel ruim 1400kg per jaar! Alle informatie is te vinden op:  https://seabinproject.com/

 

Precious Plastic.com, een initiatief van Dave Hakkens, is een wereldwijde community van honderden mensen die werken aan oplossingen voor de vervuiling door plastic. Allerlei kennis, gereedschappen, blauwdrukken om machines te bouwen, etc worden gratis online gedeeld. Dankzij deze community ging ik op zoek naar een shredder en heb de machine laten bouwen door Albert Morren (Morren Trading, Doesburg, Nederland). Deze shredder is een upgrade van de shredder op PreciousPlastic. Ik ben er enorm blij mee, de shredder draait gemiddeld 4 tot 6 uur per dag en dat al sinds februari 2018, zonder storingen of vastlopen. De shredder is sterker, veiliger en functioneert beter dan de een-assige shredder van de blueprints (ook in werking gezien bij het DesignLab van de UT). Neem vooral een kijkje op  https://preciousplastic.com/ om geïnspireerd te raken of ook lid te worden.

Andere links die echt de moeite waard zijn:

plasticfantastic.nu